Dostupni linkovi

Kurdski borci zaustavili napredovanje IS


Kurdski borci uspeli da zaustave napredovanje džihadista IS u gradu Kobane na sirijsko-turskoj granici, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji navodi da džihadisti od petka ne napreduju, ali da je primećeno da šalju pojačanje u Kobane, prenosi AP.

Situacija u gradu je "relativno mirna", osim što se povremeno čuju snajperski pucnji, rekao je Farhad Šami, kurdski aktivista u Kobaneu.

On je dodao da su borci Islamske države u subotu pokrenuli ofanzivu južno od Kobanea, ali da je njihov napad odbijen i da su izgubili dosta boraca.

Rami Abdurahman, direktor Opservatorije, kaže da je u subotu u Kobaneu poginulo 36 džihadista koji i dalje kontrolišu trećinu grada.

Koalicija na čelu sa SAD koja napada ekstremiste u Kobaniju, kao i oko tog grada, danas je izvela najmanje dva vazdušna udara, prenosi Asošiejtid pres pozivajući se na svoje novinare i opozicione aktiviste.

Vazdušni udari dosad nisu puno postigli u odvraćanju napada na Kobani i obližnja sela, pošto su ekstremisti od sredine septembra zauzeli više od trećine grada.

XS
SM
MD
LG