Dostupni linkovi

Liberija: Borbu protiv ebole ugrožava štrajk zdravstvenih radnika


Liberijski zvaničnici zamolili su medicinske sestre i lekarske pomoćnike da se pojave sutra na poslu, dok oni usred epidemije ebole prete štrajkom.

Štrajk uzrokovan nezadovoljstvom mesečnom naknadom za rad u rizičnim okolnostima, bi u velikoj meri mogao da ugrozi borbu protiv ebole u Liberiji, jednoj od tri zapadnoafričke zemlje najteže pogođene tom infektivnom, smrtonosnom bolešću.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Liberiji je zabeleženo više od 2.300 slučajeva za koje je potvrđeno ili se sumnja da su umrli od ebole, što je rekord u odnosu na ostale zemlje.

Predsednica Elen Džonson Sirlif lično je juče obišla centre za lečenje obolelih od ebole u glavnom gradu Monroviji i pozvala zdravstvene radnike da ostanu na svojim radnim mestima, rekao je danas pomoćnik ministra zdravlja Tolbert Njensvah.

"Svi apeluju jer bi to (najava štrajka) imalo loše i veoma negativne posledice po ljude koji boluju od ebole i po napredak koji je postignut u borbi protv nje", rekao je Njensvah.

Članovi Nacionalnog udruženja zdravstvenih radnika traže na postojeću mesečnu platu, koja je u proseku oko 200-300 dolara, dodatak od 700 dolara za rad u opasnim uslovima.

XS
SM
MD
LG