Dostupni linkovi

Kairo: Počela donatorska konferencija za obnovu Gaze


Predstavnici desetina zemalja okupili su se u nedelju u Kairu na skupu čiji je cilj da se prikupe milijarde dolara kako bi se obnovio pojas Gaze, razoren u nedavnom sedmonedeljnom ratu između Izraela i Hamasa.

Državni sekretar Džon Keri doputovao je u glavni grad Egipta da prisustvuje konferenciji, koja se održava mesec i po dana nakon uspostavljanja prekida vatre u tom ratu.

Očekuje se da će Keriraditi na obnovi mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca, koji su u zastoju od kraja aprila.

Palestinci se nadaju da će se na skupu prikupiti oko četiri milijarde dolara.

Agencija UN za palestinske izbeglice - UNWRA istakla je pre tog skupa da su finansijske potrebe bez presedana nakon tog trećeg rata u Gazi za samo od šest godina.

Oko 50 zemalja učestvuje na konferenciji kojoj prisustvuje i generalni sekreatar UN Ban Ki Mun i 30 šefova diplomatija, kao i predstavnika različitih međunarodnih monetarnih i humanitarnih tela.

UNWRA je za obnovu tražila 1,6 milijardi dolra, a procenjuje se da će ukupno biti potrebno osam milijardi dolara kako bi se obnovila oštećena infrastruktura i domovi i obezbedila zdravstvena pomoć, obrazovanje i čista voda za piće.

Tokom 50 dana sukoba ubijeno je 2.200 Palestinaca, većinom civila, a na izraelskoj strani 73 ljudi, najviše vojnika. Rat u kome je oko 100.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom, a 1,7 miliona je raseljeno okončan je 26. avgusta.

Novac koji će biti prikupljen iskoristiće se u Gazi i za oživljavanje privrede.

XS
SM
MD
LG