Dostupni linkovi

Hrvatska: Potpisi za referendum protiv monetizacije autocesta


U Hrvatskoj je počelo prikupljanje potpisa za još jedan referendum - protiv monetizacije autocesta. Pet sindikalnih središnjica, dva cestarska sindikata i sedam nevladinih udruga - uvjereni su u uspjeh. U idućih 14 dana moraju prikupiti - poručili su im iz Vlade - oko 450 tisuća potpisa.

Prikupljanje potpisa je u petak u ponoć počelo u Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu i Zadru, a nastavilo se na najmanje 600 štandova po cijeloj Hrvatskoj. Prikupljanje će trajati do 25. listopada.

Inicijativa 'Ne damo naše autoceste' protivi se davanju autocesta Zagreb - Split i Rijeka - Zagreb u koncesiju jer smatra da je to najnepovoljniji model za rješavanje problema golemih dugova, nastalih zbog uzimanja kredita za izgradnju autocesta koje tvrtke HAC i ARZ ne mogu vratiti.

Mijat Stanić tvrdi da je iznos od 80 milijardi kuna minimalna očekivana zarada od autocesta kada se poplaćaju svi krediti, uz pretpostavku da će u budućnosti promet na autocestama rasti za jedan posto godišnje.

Osim toga, koncesioniranjem autocesta povećat će se cijene, smanjiti kvaliteta usluga, smanjiti investicije u infrastrukturu i povećati nezaposlenost, a idućih 10 godina Vlada neće moći donositi strateške odluke o autocestama i neće ih moći tretirati kao razvojni resurs, tvrde protivnici monetizacije.

XS
SM
MD
LG