Dostupni linkovi

Ban Ki-moon u Tripoliju kako bi dao poticaj dijalogu


Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je u subotu stigao u Tripoli da bi dao poticaj na razgovor započet krajem septembra, kako bi se vratila stabilnost u Libiji, prema izvoru iz misije UN-a u ovoj zemlji (UNSMIL).

Ban, čija posjeta nije bila najavljena, treba da se u luksuznom hotelu u glavnom gradu sastane s libijskim zvaničnicima, dodao je ovaj izvor.

Posjeta ima za cilj dati poticaj razgovoru koji je inicirao UN krajem septembra, prema istom izvoru.

Ban treba "potaknuti libijske stranke da nastave s političkim dijalogom da bi se ponovo uspostavila stabilnost u ovoj zemlji", rekao je njegov glasnogovornik na svom Twitteru.

Specijalni izaslanik UN-a Bernardino Leon je imao zadatak da 29. septembra okupi prvi put suparničke poslanike, inicijativa koju je UN okarakterisao "važnim korakom" prema miru.

Parlament izabran na izborima 25. juna, kojim dominiraju antiislamisti, priznala je međunarodna zajednica za razliku od koalicije milicija, Fajr Libya, koja kontrolira Tripoli i snažne islamističke grupe koje su zauzele Bengazi.

Izabrani zvaničnici, od kojih neki podržavaju ove milicije, bojkotiraju rad parlamenta koji je bio prisiljen da svoje sjedište organizira u Tabruku, 1.600 kilometara istočno od Tripolija, kako bi izbjegli pritiske milicija.

XS
SM
MD
LG