Dostupni linkovi

Đukanović-Bramerc: Zahvalnost Crnoj Gori na intenzivnoj saradnji


Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc ocijenio je da Crna Gora intenzivno sarađuje sa Haškim tribunalom, kao i da je uloga države "izuzetno pozitivna".

"To što sam prvi put u Crnoj Gori, predstavlja potvrdu da između Crne Gore i suda u Hagu nema otvorenih pitanja. Posjetu koristim da se zahvalim na intenzivnoj i posvećenoj saradnji crnogorskih institucija sa haškim Tribunalom i izuzetno pozitivnoj ulozi Crne Gore u regionalnoj saradnji u ovoj oblasti", rekao je Bramerc tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem.

Premijer je posjetu Bramerca ocijenio kao još jedan doprinos uspješnoj saradnji sa međunarodnim krivičnim sudom, koji je od formiranja dao snažan doprinos obnovi povjerenja i normalizaciji odnosa u regionu.

Đukanović je naglasio da se Crna Gora kao država odgovorno odnosi prema svojoj prošlosti, što potvrđuje i saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom u predmetima utvrđivanja odgovornosti crnogorskih građana i ispunjavanju međusobnih obaveza u odnosu na države regiona i nacionalno pravosuđe.

Sagovornici su se saglasili da vrijeme do okončanja rada Međunarodnog suda u Hagu treba iskoristiti kako bi se iskustvo i znanje te institucije u postupanju po krivičnim djelima ratnih zločina, prenijelo na nosioce pravosudnih funkcija u Crnoj Gori.

Od pet predmeta ratnih zločina u Crnoj Gori, tri su okončana osuđujućim presudama, za jedan je žalbeni postupak u toku a za jedan predmet tužilaštvo priprema vanredni pravni lijek – zahtjev za zaštitu zakonitosti, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković tokom sastanka sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Seržom Bramercom.

XS
SM
MD
LG