Dostupni linkovi

Erdogan:Protesti podrivaju krhki sporazum sa Kurdima


Višednevni protesti u Turskoj zbog politike vlade prema militantima Islamske države (IS) imaju za cilj podrivanje krhkog mirovnog procesa između kurdskih pobunjenika i zvanične Ankare.

To je rekao danas, 9.oktobra turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

"Veoma je očigledno da je ova igra usmjerena na sabotiranje mirnog okruženja na istoku i jugoistoku zemlje kao i mirovnog procesa i našeg bratstva", rekao je Erdogan u prvoj izjavi povodom nereda u zemlji u kojima je stradalo najmanje 22 ljudi.

Prokurdski demonstranti su ogorčeni zbog odbijanja Turske da vojno interveniše protiv ekstremista koji nastoje da zauzmu kurdski grad Kobane u Siriji i već četiri dana se sukobljavaju sa policijom.

"Nećemo tolerisati prijetnje ili zastrašivanje koji ugrožavaju mir, stabilnost i bezbjednost Turske", poručio je Erdogan, prenosi AFP.

On je dodao da će Turska inicirati korake neophodne za borbu protiv onih koji učestvuju u nasilju.

Turski predsjednik je takođe optužio "mračne krugove" za "gubitak života i krvoproliće" i zatražio od lidera svih stranaka da se uzdrže od djelovanja koje bi promovisalo nasilje, vandalizam i haos, navodi se u saopštenju Erdoganovog kabineta.

Kurdi koji žive u Turskoj upozorili su da bi pad grada Kobane mogao da stavi tačku na mirovne pregovore između Ankare i Radničke partije Kurdistana koja je tri decenije vodila borbu za samoupravu u Turskoj, ali je prošle godine započela mirovne pregovore sa turskim vlastima.

XS
SM
MD
LG