Dostupni linkovi

U sukobima kurdskih demonstranata i turske policije 22 žrtve


Demonstranti na jugoistoku Turske su se sinoć ponovo sukobili sa policijom, dok je broj žrtava u tim protestima, pokrenutih zbog nespremnosti vlasti u Ankari za vojnu akciju protiv džihadista u Siriji, porastao na 22, saopštili su danas, 9.oktobra, turski zvaničnici.

Uprkos tome što je turska vojska uvela policijski čas, više stotina demonstranata izašlo je na ulice gradova sa većinski kurdskim stanovništvom na jugoistoku Turske, ali ih je policija rastjerala koristeći vodene topove i suzavac.

Do sukoba je došlo i u nekim djelovima Istanbula, gdje su demonstranti bacali kamenice na policajce, koji su na to odgovorili ispalivši suzavac, prenose agencije.

Navodi se da je sukoba bilo i u Ankari i gradu Mersin, na jugu zemlje.

Zvanična Ankara, na ogromno nezadovoljstvo turskih Kurda, dosad nije vojno intervenisala protiv džihadista Islamske države, koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad većinski kurdskim gradom Kobane u Siriji, na granici sa Turskom.

Broj žrtava trodnevnih nasilnih protesta u Turskoj je porastao na 22, nakon što su radnici gradske čistoće u pretežno kurdskom gradu Mardinu na jugoistoku zemlje, čisteći posledice preksinoćnjih nemira, pronašli tijela dvoje ljudi.

Sinoćnji sukobi su bili manje žestoki u odnosu na one od prethodne noći, kada je poginuo veći dio od ukupnog broja žrtava.

Policijski čas je u Dijarbakiru i drugim gradovima na jugoistgoku zemlje jutros privremeno ukinut, ali se očekuje da će biti ponovo uveden između 18 sati večeras i 6 sati sjutra.

XS
SM
MD
LG