Dostupni linkovi

Prvi sastanak vlade jedinstva u Gazi


Članovi nove palestinske vlade jedinstva otputovali su danas sa Zapadne obale u pojas Gaze da se prvi put sastanu na toj teritoriji razorenoj ratom.

Uglavnom simboličan sastanak ima za cilj da okonča apsolutnu kontrolu islamističkog Hamasa u Gazi.

Sjednica vlade održava se tri dana prije međunarodne donatorske konferencije u Kairu, na kojoj će palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa Fataha, zatražiti četiri milijarde dolara za obnovu Gaze.

Održavanjem sjednice u Gazi vlada jedinstva, koju čine nezavisni eksperti, se nada da će uvjeriti donatore da može da predvodi napore na obnovi i da obećani novac neće stići do Hamasa, koji SAD, EU i Izrael smatraju terorističkom organizacijom.

Ostaje medjutim nejasno kaoliko će vlasti ta vlada, koja odgovara Abasu, imati u stvarnosti.

Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom sredinom 2007. godine, pobijedivši snage lojalne Abasovom Fatahu, koji je potom kontrolisao samo drugu palestinsku teritoriju, Zapadnu obalu.

Sada će Hamas morati da se povuče ali je odbio da raspusti svoje snage sigurnosti.

Vlada jedinstva je formirana u junu na osnovu dogovora o pomirenju između Fataha i Hamasa postignutog u aprilu, ali do sada nije djelovala u Gazi zbog neriješenih nesporazuma između Hamasa i Abasa i zbog sedam sedmica rata s Izraelom.

Ehab Bseiso, portparol vlade, rekao je da je 12 ministara jutros otišlo sa Zapadne obale u Gazu, prenio je AP.

XS
SM
MD
LG