Dostupni linkovi

Amfilohije:Prijeti neootomanizam, gej parade parade smrti


Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohije smatra da je trenutno na Balkanu na sceni neootomanizam.

To se, kako je ocijenio, jasno može vidjeti u odnosima među Muslimanima u Crnoj Gori, preko BIH, Kosova, Sandžaka, Makedonije, dijela Bugarske.

On međusobne optužbe sandžačkog muftije Muamera Zukorlića i reisa islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, oko otvaranja vjerskih škola u Rožajama, vidi kao odnose u muslimanskom svijetu uopšte.

Amfilohije je za vijesti nakon što je u manastiru Reževići otvorio međunarodnu konferenciju u čast 200 godina od izgradnje hrama Sv. trojice rekao da se imajući u vidu ponašanje turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana prema ovom regionu da se ima utisak da iza toga što se sada dešava u stvari događa neka vrsta renesanse neootomanizma.

„Nadamo se da do te i takve obnove, neće i ne može doći. Imate pojave fanatičnih krugova u islamu, terorističkih, takozvana 'Muslimanska braća', Islamsku državu. To što je najviše podržavaju i idu i ginu za nju sa Kosova, BiH... su znamenja o kojim treba dobro porazmisliti, ako želimo budućnost, da bude mudrija i pametnija i čovjeka dostojnija od naše prošlosti“, ocijenio je on.

Amfilohije je poručio i da crkva neće promijeniti stav kada je riječ o održavanju parade ponosa, koju je nazvao parada smrti.

„Poruka crkve ne može biti drugačija. Ono što možda nije do sada kazano - parade takve vrste, dublje gledano i posmatrano, su parade smrti. Iza toga se skriva upravo samoubilački poriv. Kako se pojavljuje i u vremenu u kojem se pojavljuje, parada ima i nečega još složenijeg. Načinom na koji se nastupa, skriva se žeđ za vlašću, za vladanjem. Ona nosi u sebi, iako se to na prvi pogled ne vidi, nasilje. Kao recimo, kakve su bile vojne parade u vrijeme komunizma, kazao je Amfilohije.

XS
SM
MD
LG