Dostupni linkovi

Verbić: Želimo dijalog ali studenti moraju poštovati zakon


Ministar obrazovanja i prosvete Srbije Srdjan Verbić izjavio je večeras da je dijalog sa studentima neophodan, ali da se postojeći Zakon o visokom obrazovanju mora poštovati, prenosi Beta.

"Taj zakon nije savršen, ali visoko obrazovanje u Srbiji zbog njega napreduje. Najverovatnije krajem sledeće godine u skupštinsku proceduru ući će novi zakon o visokoškolskom obrazovanju koji će krenuti od nule", rekao je ministar za Radio-televiziju Srbije.

On je ocenio da studenti traže mnoge smislene stvari, ali da povećanje broja ispitnih rokova ne sme da im bude prioritet.

Nekoliko hiljada studenata održalo je u utorak protest ispred zgrade ministarstva prosvete u Beogradu zahtevajući da u školskoj 2014/2015. bude šest obaveznih ispitnih rokova, kao i da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, odnosno 2011/2012. godine zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao što je bilo do sada.

Studenti zahtevaju i početak izrade novog Zakona o visokom obrazovanju uz aktivno učešće relevantnih studentskih predstavnika, i početak traženja dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva.

XS
SM
MD
LG