Dostupni linkovi

Ukrajina traži dodatnu pomoć od MMF-a


Ukrajina je zatražila od Međunarodnog monetarnog fonda da poveća finansijsku podršku, koja je već značajna, za privredu zemlje dodatno oslabljenu zbog sukoba na istoku, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

MMF je u aprilu otvorio kreditnju liniju od 17 milijardi dolara Ukrajini u okviru velikog zapadnog plana pomoći od 27 milijardi dolara. Cilj je bio da se izbegne bankrot Kijeva posle dolaska proevropskih vlasti i povlačenja ruske finansijske pomoći.

Puštanje ove pomoći u tranšama uslovljeno je oštrim programom reformi, koje su veoma nepopularne, a odnose se između ostalog na smanjenje javnih rashoda i povećanje cene gasa.

MMF je ove nedelje potvrdio svoju prognozu da će ukrajinski BDP pasti za 6,5 odsto ove godine. Ukrajina je u recesiji od sredine 2012. godine. Centralna banka te zemlje je dala još pesimističkiju prognozu i predviđa pad BDP-a od 8,3 odsto ove godine.

Zbog sukoba na istoku paralizovana je industrijska proizvodnja, delimično koncentrisana u istočnim oblastima Donjeck i Lugansk, mada je taj sektor gde preovladava metalurgija i ugalj već bio u teškoćama i pre političke krize.

Pogoršanje odnosa sa Rusijom, sa kojom Ukrajina ostvaruje četvrtinu ekonomske razmene, takođe je uticalo na ekonomsku aktivnost.

XS
SM
MD
LG