Dostupni linkovi

Vučić: Južni tok zavisi od EU


Izgradnja gasovoda Južni tok zavisiće od Brisela, a Srbija će poštovati svoje obaveze prema EU, izjavio je danas u Beogradu premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Mislim da Srbija ima bolji ugovor o Južnom toku nego neke evropske zemlje, to je za nas dobar ugovor, ali mi imamo neke svoje obaveze i, naravno, da ne zavisi izgradnja Južnog toka od nas, nego od dogovora EU i Rusije", izjavio je Vučić na konferenciji za novinare sa šefom
Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom.

"Da (gasovod) počne u Srbiji i završi u Srbiji, nema nikakvog smisla", rekao je Vučić, potvrdivši da Brisel, u danas predstavljenom Izveštaju o napretku Srbije u pristupanju EU, traži od Srbije da se uskladi sa evropskom regulativom u vezi s tim pitanjem.

U izveštaju koji je Devenport predstavio Srbiji na sednici Vlade pre današnje konferencije za novinare, od Srbije se traži da do pristupanja postepeno uskladi spoljnu politiku sa EU, dok je Vučić rekao da Srbija ima jasnu opredeljenost za EU, ali i za saradnju sa Rusijom.

"Što se tiče spoljne politike i bezbednosti, Srbija daje sve što može da prati politiku EU. Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ni na koji način nismo doprineli rasplamsavanju bilo kakvih sukoba, ali Srbija ima svoj interes i mora da opstane", rekao je Vučić.

On je izneo da isto tako da govori i pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kome će preneti "da se Srbija nalazi na evropskom putu, a ne na nekom drugom putu, i da će Srbija svoje obaveze prema evropskim partnerima da poštuje".

Na pitanje da li prisustvo Putina na vojnoj paradi u Srbiji šalje poruku EU u kontekstu krize u Ukrajini, Vučić je rekao da to nije slučaj, i da se Srbija ne stidi svojih gostiju, a želi dobru saradnju s Rusijom.

XS
SM
MD
LG