Dostupni linkovi

EK ponovo preporučila otvaranje pregovora sa Makedonijom


Evropska komisija je šestu uzastopnu godinu preporučila otvaranje pregovora o članstvu u EU sa Makedonijom iako ta zemlja nije na pravi način iskoristila proteklih godinu dana za reforme i u nekim oblastima je nazadovala.

U izveštaju o napretku Makedonije ka EU Komisija konstatuje da ta zemlja, koja je kandidat za članstvo od 2005, nastavlja da ispunjava političke kriterijume ali da je proces pristupanja u ćorsokaku.

Konstatuje se da Savet EU nije usvojio raniju preporuku Komisije o otvaranju pregovora, a da makedonska vlada nije uspela da učini dovoljno po brojnim ključnim pitanjima, što šteti održivosti reformi, i u nekim oblastima se evidentno nazaduje.

U poslednjih godinu dana prisutne su ozbiljne bojazni zbog sve veće politizacije državnih institucija i vladine kontrole medija, uključujući u izbornom procesu, na šta je ukazao OEBS/ODIHR.

Poverenje u državne institucije progresivno opada, tu su i bojazni oko selektivne pravde a situacija sa medijskim slobodama nastavlja da
se pogoršava.

Kada je reč o etničkim pitanjima, treba izgraditi veće poverenje, preispitati Ohridski okvirni sporazum i sprovoditi njegove preporuke.

Potrebni su i odlučni koraci na rešenju pitanja imena države sa Grčkom, navodi se u zaključima i preporukama Evropske komisije.

Nepostizanje kompromisa po pitanju imena zemlje posle 19 godina pregovora uz posredovanje UN direktno negativno deluje na evropske aspiracije Makedonije, ocenila je Komisija.

XS
SM
MD
LG