Dostupni linkovi

EK: Zastoj evropskih integracija BiH


Evropska komisija je danas u Izveštaju o napretku upozorila na zastoj evropskih integracija Bosne i Hercegovine, prouzrokovan nedostatkom kolektivne političke volje političkih lidera za neophodne reforme.

"Napredak u političkim i ekonomskim pitanjima i približavanju evropskim standardima je veoma ograničen", ističe se u zaključcima izveštaja objavljenim u Briselu.

Evropska komisija je istakla da je za napredak BiH na putu ka EU značajno da se vlast na svim nivoima brzo formira nakon predstojećih
izbora, kao i da se konkretne reforme brzo preduzmu.

"Politički lideri duguju građanima Bosne i Hercegovine da jasno usmere zemlju", navodi se u "ključima nalazima" izveštaja EK.

Navodi se da politički akteri nisu uspeli da usaglase strategije za celu zemlju koje su potrebne za korišćenje pretpristupnih fondova u sektorima poput energetike, transporta i zaštite životne sredine.

U Briselu su istakli i da uprkos naporima Komisije da pomogne u prevazilaženju zastoja, nije primenjena presuda Evropskog suda za
ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci s kraja 2009. godine, kojom je od ove zemlje zatraženo da kandidovanje za najviše političke funkcije omogući svim građanima.

"Presuda se i dalje koristi za uske političke i etničke interese, a rešenje se vezuje za druga pitanja", navodi se u zaključcima izveštaja.

Kada je reč o političkim kriterijumima, pored nedovoljnog napretka za izgradnju funkcinalnih institucija, veoma ograničenog napretka u usvajanju propisa vezanih sa EU, kao i u reformi javne administracije, ukazuje se i na probleme korupcije, diskriminacije i nedovoljnih medijskih sloboda.

XS
SM
MD
LG