Dostupni linkovi

EK: C. Gora ispunjava politička merila, problem pravosuđe


Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o napretku Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji ocenila da vlasti u Podgorici "nastavljaju da dovoljno ispunjavaju politička merila, napreduju u uspostavljanju delotvorne tržišne privrede, a sposobnije su i u primeni obaveza za članstvo u EU".

U sažetku izveštaja, "ključnim nalazima", dodaje se i da je crnogorska državna uprava bolje osposobljena.

Evropska komisija podvlači da je EU postavila 84 interna uslova Crnoj Gori za poglavlja o vladavini prava i naglašava da će "napredak u primeni akcionih planova za primenu tih uslova odlučiti o sveukupnom toku pregovora".

Upućeni zvaničnici u EU su objasnili da će ambasadori predstavnici zemalja članica u Komitetu stalnih predstavnika EU početi da razmatraju nedovoljnu primenu uslova za poglavlja 23 i 24, jer se procenjuje da to koči pregovore Podgorice o članstvu s EU.

U izveštaju EK se takođe stavlja do znanja da "ozbiljnu zabrinutost izazivaju i nanose štetu u bici protiv korupcije nedostaci vezani za nezavisnost i uvid u odgovornost pravosuđa".

U toku je primena akcionog plana vlade u Podgorici za reformu pravosuđa, dodaje se u izveštaju, i kaže da su neke sudije i tužioci već izabrani, kao i konačno vrhovni državni tužilac.

"Ali, tek treba da se dobiju verodostojni rezultati u istrazi, sudskim postupcima i presudama u slučajevima korupcije, uključujući one u
visokoj ravni", napominje se u dokumentu EK.

XS
SM
MD
LG