Dostupni linkovi

EK: Korupcija i pritisak na medije-problem Balkana


Korupcija i ograničavanje medijskih sloboda, podrivaju napore Crne Gore i Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj Uniji (EU), ocenjuje Evropska Komisija (EK) u godišnjem izveštaju o napretku balkanskih država.

Crna Gora je najbliža članstvu u EU u poređenju sa ostalim zemljama sa Zapadnog Balkana, ocenjuje EK istovremeno upozoravajući da će pregovori biti usporeni ukoliko ne ostvari vidljiviji napredak u reformi pravosuđa.

Serbija je ostvarila veliki iskorak u borbi protiv korupcije otkako su u januaru otvoreni pregovori o članstvu. Međutim, Brisel ističe da Beograd mora da osigura funkcionisanje nezavisnog sudstva i nastavi borbu protiv korupcije koja “i dalje preovladava u mnogim oblastima”.

Problem je i namera Srbije da gradi deonicu ruskog gasovoda Južni tok, kao i njeno odbijanje da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi zbog krize u Ukrajini.

Bosna i Hercegovina je “i dalje u zastoju” u upostavljanju funkcionalnih institucija. Kada je reč o Kosovu, problem su korupcija i nedostatak nezavisnog sudstva.

XS
SM
MD
LG