Dostupni linkovi

Kobane: Delimično povlačenje ekstremista


Ekstremisti Islamske države (ID) povukli su se, tokom noći, iz nekih delova sirijskog grada Kobane, posle vazdušnih udara međunarodne koalicije.

Posle povlačenja, borci ID su i dalje prisutni u istočnim delovima kao i na južnim obodima tog strateškog grada, ali ih više nema prema zapadu, rekao je Rahman.

Borci ID ušli u grad Kobane u ponedeljak uveče, posle skoro tri nedelje borbi oko grada koji se nalazi na samoj granici Sirije i Turske.

Međunarodna koalicija, na čelu sa SAD, noćas je izvela dosad najintenzivnije vazdušne udare na borce Islamske države u sirijskom gradu Kobane, u blizu Turske.

Međutim, borbe oko grada su nastavljene, javio je jutros britanski Bi-Bi-Si. Najmanje 400 ljudi poginulo je u poslednje tri nedelje borbi za pogranični grad Kobane i da je 160.000 Sirijaca pobeglo preko granice u Tursku.

Istovremeno administracija američkog predsednika Barka Obame navodi da su "sve više razočarani onim što vidi - izgovorima Turske da ne čini više, da vojno interveniše", navodi Bi-Bi-Si.

"Prisutan je rastući bes zbog odugovlačenja Turske da reaguje da se spreči masakr, na oko kilometar od njene granice. Bez obzira na galopirajuću humanitarnu katastrofu u Siriji, oni izmišljaju razloge da ne reaguju da spreče još jednu katastrofu. To nije način na koji NATO saveznik reaguje, dok se odvija pakao na korak od njihove granice", naveo je visoki zvaničnik američke administracije, piše Njujork tajms.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura zatražio je sinoć da međunarodna zajednica momentalno mora da stane u odbranu sirijskog grada Kobane kojem preti da padne u ruke džihadista.

XS
SM
MD
LG