Dostupni linkovi

File: Crna Gora prednjači u pristupanju EU


Crna Gora zauzima vodeće mesto u procesu pristupanja Evropskoj uniji na Zapadnom Balkanu, ocenio je odlazeći evropski komesar za proširenje Štefan File koji je 2010. godine dobio zaduženje za portfolio proširenja Unije i prati Crnu Goru na njenom evropskom putu.

Ostvareni napredak je, prema njegovim rečima, "za pohvalu" - status kandidata 2010. godine, pokrenuti pregovori dve godine kasnije i sada, čak, 12 otvorenih pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva već privremeno zatvorena.

"Ne sumnjam da će ovo ući u modernu istoriju ove zemlje kao jedan od njenih glavnih odlučujućih perioda", naveo je File u autorskom tekstu koji prenosi "Pobjeda".

Kako je naglasio, Crna Gora u mnogim aspektima tog procesa prednjači u regionu.

Ključni izazov je, dodao je, da se građanima obezbedi da osete konkretna dejstva ovih promena jer zaslužuju mogućnost da se oslone na brzo, efikasno i nepristrasno pravosuđe, zalužuju da "žive, rade i posluju u okruženju bez korupcije".

"Oni zaslužuju društvo gde su prava ugroženih zaštićena, gde se sloboda medija poštuje i gde se sve optužbe, recimo u vezi sa korupcijom ili napadi na medije i novinare, temeljno istražuju", naglašava File, uz poruku da, kako bi se nastavila borba protiv korupcije, zakonodavni okvir mora da se dodatno ojača.

Stepen u kojem će borba protiv korupcije i druge reforme u vezi sa vladavinom prava proizvoditi rezultate odrediće ukupan tempo pregovora o pristupanju, a ukoliko ne bi bilo ostvarivanja konkretnog napretka pregovori bi, piše File, morali da uspore kako je dogovoreno u pregovaračkom okviru.

XS
SM
MD
LG