Dostupni linkovi

Izdavači traže novi Odbor Sajma knjiga u Beogradu


Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) najoštrije je protestovalo zbog načina rada Odbora Beogradskog sajma knjiga, optužujući ga za komercijalizaciju te gradske manifestacije i zahtevajući od Sekretarijata za kulturu grada Beograda i od Skupštine grada da preispitaju odluku o imenovanju Odbora, kao i da imenuju novi.

Prema oceni UPIS, kriterijumi i indikatori koje je uveo OdborBeogradskog sajma knjiga nisu doprineli daljem razvoju te kulturne manifestacije, već njenoj daljoj komercijalizaciji, čime je ugrožen sam karakter Beogradskog sajma knjigakoji je domaći i međunarodni značaj stekao na sasvim drugim, progamskim i kulturnim principima, navedeno je u saopštenju, a prenosi SEEcult.

“Odbor Beogradskog sajma knjiga je tek 29. septembra obavestio izdavače o raspodeli prostora na Sajmu knjiga, dok je izdavačima ostavljen rok za žalbu od svega dva dana, posle čega je Odbor Beogradskog sajma knjiga počeo da sa izdavačima razgovara jezikom ultimatuma, bez obrazloženja svojih odluka”, naveo je UPIS, preneo je “Blic”.

UPIS je naveo i da su odluke Odbora Beogradskog sajma knjiga i njegove komisije za raspodelu prostora nanele štetu uglednim izdavačima, kao što su Akademska knjiga, Albion Books, Clio,Evoluta, Fedon, Paideia i niz drugih izdavača, čiji rad u protekloj godini i u proteklom periodu predstavlja reprezentativan izraz profesionalnog srpskog izdavaštva.

Zahtevajući da Odbor Beogradskog sajma knjiga promeni te svoje odluke ili da ih javno obrazloži, UPIS je naveo i da je objektivan rad Odbora Beogradskog sajma knjiga ugrožen činjenicom da u njemu nisu ravnopravno zastupljeni predstavnici svih udruženja izdavača i, što je još važnije, svih vrsta izdavaštva u savremenoj srpskoj kulturi.

XS
SM
MD
LG