Dostupni linkovi

Studentski protesti u Beogradu, Novom Sadu i Novom Pazaru


Protesti studenata univerziteta u Srbiji biće održani danas u Beogradu ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a tada će biti i predati zahtevi, među kojima su da se ne ukida šesti ispitni rok i omogući budžetsko finansiranje produžene godine, izjavio je predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Danilo Jeremić.

Studentski protesti zakazani su za danas i u Novom Sadu, a sutra, 8. oktobra, u Novom Pazaru.

"Studenti će u 12 časova protestovati ispred Ministarstva prosvete i tada ćemo zahteve i predati i očekujemo da nas napokon neko iz Ministarstva primi... Ako nas niko ne primi, posle protesta u Novom Pazaru zakazanom za 8. oktobar, skupićemo se na velikom protestu u Beogradu koji će trajati dok se zahtevi ne ispune", kazao je za agenciju Beta Jeremić.

On je istakao da su kratkoročni ciljevi studenata da ostane šest ispitnih rokova, da se generacijama koje su upisale 2010/2011. i 2011/2012. godine omogući da budu na budžetu još jednu godinu, ako su pre toga bili na budžetu, kao i da se prvoj bolonjskoj generaciji koja je upisana 2006. godine, a kojima je istekao status studenata, omogući još dve godine studiranja.

"Dugoročni cilj je pisanje novog Zakona o visokom obrazovanju. Pre godinu dana smo uputili zahtev Ministarstvu da što hitnije počne da se piše novi zakon, jer mi, kako studenti, tako i rektori univerziteta, smatramo da ovaj zakon temeljno nije dobro napisan", dodao je Jeremić.

Kako je objasnio, nijedan zakon koji se tiče studenata ne može da se donese ili izglasa bez konsultacija sa studentima, te da novi zakon treba da poveća ulaganje u visoko obrazovanje, kako u kvalitet obrazovanja, tako i u studentski standard uopšte.

XS
SM
MD
LG