Dostupni linkovi

Militanti IS na korak od Turske


Sukobi militanata Islamske države i kurdskih boraca jutros su nastavljeni oko sirijskog grada Kobane u blizini granice s Turskom, javlja agencija Frans pres.

Oružani sukob se proširio na nova područja prema jugu i zapadu, a u centru grada je i dalje istaknuta kurdska zastava. Zvaničnici najbližeg turskog grada rekli su da su prihvatili 700 izbeglica i da među njima ima 47 povređenih. Sirijska Opservatorija za ljudska prava juče je saopštila da su u Ain al-Araba (Kobane) uspeli da uđu ekstremisti Islamske države.

Međunarodne snage predvođene SAD tokom noći su izvele vazdušne udare na položaje džihadista na istočnoj strani grada Kobane, navela je Opservatorija, a prenela je agencija AFP. Islamska država zauzela je tri okruga u strateški važnom sirijskom gradu Kobane, na granici s Turskom, saopštila je sirijska Opservatorija.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je u ranijem saopštenju naveo da su u toku ulične borbe sa kurdskim snagama i da se one vode na istočnom ulazu u Kobane.

"Preuzeli su industrijsku zonu u istočnom delu Kobanea posle žestoke bitke sa borcima kurdskih jedinica za narodnu odbranu", koji su imali mnogo manje i ljudi i oružja, navodi se u saopštenju.

Agencije su prenele da je više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano iz Kobanea i da borci Islamske države napreduju ka centru.

XS
SM
MD
LG