Dostupni linkovi

Seul: Razmena vatre među brodovima


Patrolni brodovi Severne i Južne Koreje kratko su danas razmenjenili vatru upozorenja u blizini sporne granice dve zemlje u Žutom moru.

U saopštenju južnokorejskog Ministarstva odbrane se navodi da je južnokorejski patrolni brod prvi otvorio vatru upozorenja pošto je plovilo Severne Koreje prodrlo pola nautičke milje unutar južnokorejskih teritorijalnih voda, prenela je agencija AFP.

Umesto da se odmah povluče, severnokorejski patrolni brod uzvratio je vatrom, tako da su obe strane zapucale, naveo je portparol ministarstva i dodao da brodovi nisu direktno ciljali jedan drugog i da nije bilo materijalne štete na plovilima.

Incident se dogodio u 9:50 sati po lokalnom vremenu u blizini pograničnog južnokorejskog ostrva Jeonpjeong i severnokorejski patrolni brod povukao se na svoju stranu granice, 10 minuta kasnije, navodi AFP.

Najnoviji incident u Žutom moru, dogodilo samo nekoliko dana posle iznenadne posete Južnoj Koreji izaslanika severnokorejskog lidera Kim Džong-Una.

Poseta je rezultirala dogovorom da se nastavi dijalog na visokom nivou koji je bio suspendovan pre sedam meseci zbog poraslih vojnih tenzija na podeljenom Korejskom poluostrvu.

XS
SM
MD
LG