Dostupni linkovi

Kenijski predsjednik Kenyatta pred sudom u Den Haagu zbog zločina protiv čovječnosti


Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta objavio je da privremeno napušta svoju funkciju kako bi nazočio ročištu na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Den Haagu koji ga je optužio za zločine protiv čovječnosti, a vođenje države će u međuvremenu preuzeti potpredsjednik William Ruto.

ICC je Kenyatti naredio sudjelovanje na statusnoj konferenciji u srijedu, odbivši njegov prijedlog da u postupku sudjeluje video vezom. Sud ga tereti da je potaknuo nerede i nasilje nakon predsjedničkih izbora 2007. godine, u kojima je ubijeno više od 1000 ljudi.

Kenyatta je nakratko abdicirao kako bi ispunio naredbu suda, ali je tražio da na ročištu sudjeluje kao privatna osoba, a ne predsjednik države.

U svom je govoru odbacio sve točke optužnice i ponovio da je nevin. Također je kazao da je sud ukorio tužitelja jer slučaj počiva na klimavim nogama te podsjetio da je Afrička unija donijela rezoluciju kojom se odobrava imunitet od međunarodnih sudova za aktualne predsjednike.

Proces protiv Kenyatte je u više navrata odgađan, posebice zbog odustajanja više ključnih svjedoka. Proces protiv Rutoa, također optuženog za zločine protiv čovječnosti, pokrenut je u rujnu 2013. godine.

XS
SM
MD
LG