Dostupni linkovi

Madrid: Suđenje pripadnicima Zemunskog klana


Četvorici bivših pripadnika paravojne srbijanske grupe "Arkanovi tigrovi", među kojim je Vladimir Milisavljević, optužen za smrt premijera Zorana Đinđića, od ponedjeljka se sudi u Španjolskoj za brutalno ubistvo njihovog sunarodnjaka 2009. godine.

Vladimir Milisavljević, Luka Bojović, Vladimir Miljanović i Siniša Petrić, kao i njihova žrtva Milan Jurišić, "bili su članovi "Zemunskog klana", srbijanske mafijaške organizacije koju su fomirali bivši članovi paravojne grupe "Tigrovi" , navodi se u optužnici tužilaštva u Mardidu.

Luku Bojovića, koji se smatra jednim od vođa "Zemunskog klana" , tužilaštvo je optužilo za ubistvo Milana Jurišića u martu 2009. godine udarcima čekića u jednom madridskom stanu.

Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić, koji je trenutno u zatvoru u Srbiji i koji nije izručen Španiji radi ovog suđenja, raskomadali su leš i ostatke stavili u zamrzivač.

"Sljedećeg dana, oni su samljeli komade tijela u električnoj mašini, koja se slomila zbog metka zaglavljenog u Jurišićevom tijelu, saopćilo je tužilaštvo i dodalo da su oni ostatke tijela bacili u toalet. Zatim su prepilili kosti i bacili ih u rijeku Manzanares koja teče kroz Madrid.

Suđenje će trajati do četvrtka u San Fernando de Henaresu, blizu Madrida.

Španjolsko pravosuđe je u januaru 2013. godine dozvolilo izručenje Vladimira Milisavljevića, osuđenog u odsustvu u januaru 2007. godine na 35 godina zatvora u Srbiji za ubojstvo Zorana Đinđića, ali je postavilo uvjet da on prvo odsluži kaznu u Španjolskoj.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG