Dostupni linkovi

Skopje: Od 1 do 15 godina zatvora u aferi Špijun


Grupa od dvadesetak makedonskih državljana osudjena je danas za špijunažu na zatvorske kazne od jedne i po do 15 godina.

Prvooptuženi Marjan Efremov, bivši službenik makedonske obavještajne službe, osudjen je na 15 godina zatvora, a Goran Stojkov, bivši general makedonske policije, na devet godina zatvora.

Bivši direktor makedonske Uprave za spriječavanje pranja novca i financiranje terorizma Vane Cvetanov dobio je trogodišnju kaznu zatvora.

Nekadašnji šef kabineta predsjednika Sobranja Marijan Madžikovski osudjen je na godinu i po dana zatvora.

Medju ostalim osudjenima su službenici makedonske obavještajne službe i bivši funkcioneri ministarstva unutrašnjih poslova.

Jedna osoba je osudjena na uvjetnu kaznu, dok će 20. optuženom, novinaru Zoranu Božinovskom iz Kumanova biti sudjeno pošto bude izručen Makedoniji iz Srbije.

Prije dve nedjelje Apelacioni sud u Novom Sadu odbio je zahtjev makedonskih vlasti za njegovu ekstradiciju zbog sumnje da neće imati pravično sudjenje a Božinovski je pušten iz pritvora u kome se nalazio od novembra 2013. godine, kada je uhapšen po medjunarodnoj potjernici, i dozvoljeno mu je da se brani sa slobode.

Prema optužnici, grupa je formirana 2009. godine i bila je aktivna do 2012. Službeno nije pomenuta nijedna zemlja u čiju korist je ta grupa radila, ali makedonski mediji izvještavaju da je grupa dostavljala dokumenta pod oznakom "državna tajna" službama Grčke i Madjarske.

Grupa je uhapšena u septembru 2013. godine tokom policijske operacije nazvane "Špijun".

XS
SM
MD
LG