Dostupni linkovi

Danas objava Nobelove nagrade za medicinu


Počinje objava dobitnika Nobelovih nagrada, najuglednijih svjetskih priznanja, koja se od 1901. godine dodjeljuju za medicinu, fiziku, kemiju, književnost i mir, a otprije 55 godina i za ekonomiju. Danas će se u Stockholmu objaviti dobitnici nagrade za medicinu, a u utorak, srijedu i četvrtak dobitnici za fiziku, kemiju i književnost. Dobitnik nagrade za ekonomiju bit će poznat u ponedjeljak 13. listopada.

S iznimkom ekonomije, pokrovitelj nagrada je švedski industrijalac Alfred Nobel (1833-1896), izumitelj dinamita. Od 1901. do 2013. dodijeljena je ukupno 561 Nobelova nagrada. Najmlađi dobitnik je Lawrence Bragg kojemu je bilo 25 godina kad je s ocem 1915. podijelio nagradu za fiziku. Najstariji je Leonid Hurwitz koji je Nobela za ekonomiju dobio 2007. kad mu je bilo devedeset.

U skladu s Nobelovom oporukom jedina nagrada, za mir, ujedno i ona koja izaziva najviše medijske pozornosti, nagađanja, kontroverzi i rasprava, dodjeljuje se u Oslu. Ovogodišnji dobitnik bit će poznat 10. listopada. Ove je godine na adresu odbora stigao rekordan broj kandidatura, njih 278. Iako je popis kandidata tajan, neka imena procurila su u javnost - Edward Snowden, papa Franjo i Pakistanka Malala Jusafzai. Od 1901. godine, 25 organizacija dobilo je Nobela za mir. Među njima, Crveni križ triput, a UNHCR dvaput. Sve nagrade se uručuju 10. prosinca, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

XS
SM
MD
LG