Dostupni linkovi

Opšti izbori u Brazilu


Brazilci u nedelju izlaze na izbore na kojima biraju predsednika, Nacionalni kongres, guvernere saveznih država i državne parlamente, ali je u fokusu nadmetanje za šefa države.

Više od 142 miliona glasača odlučuje o tome ko će biti šef najveće latinoameričke države, ali je izvesno da će sadašnja predsednica Dilma Rusef i Marina Silva ići u drugi krug izbora, 26. oktobra.

Do nedavno se očekivalo da će Dilma Rusef bez mnogo problema osvojiti drugi mandat, sve dok se u kampanji nije pojavila Marina Silva.

Rusef i Silva dobro se poznaju, bile su članice iste stranke i ministarke u vladi bivšeg predsednika Lule da Silve. Rusef, ministarka energetike, i Silva, ministarka za zaštitu životne sredine, često su se sukobljavale na sednicama vlade, a nezadovoljstvo politikom vladajuće Radničke partije nagnalo je Silvu
da 2008. napusti vladu, a godinu dana kasnije i stranku.

Marina Silva je bila kandidat za potpredsednika na listi Eduarda
Kamposa, lidera brazilskih socijalista. Kampos je 13. avgusta poginuo
u avionskoj nesreći, pa je Silva došla na njegovo mesto i vrlo brzo
stekla veliku popularnost.

Po poslednjim anketama, Dilma Rusef bi mogla da u prvom krugu dobije
oko 40 odsto, a Silva 27 odsto glasova. Na trećem mestu je socijaldemokrata Aesio Neves sa 18 odsto glasova. Ako bi bilo drugog kruga izbora, Rusefova bi, po anketama, imala pet do šest posto prednosti.

XS
SM
MD
LG