Dostupni linkovi

Brazilci u nedelju biraju šefa države


Brazilci u nedelju glasaju u prvom krugu predsedničkih izbora, a njihov izbor će imati velike posledice po domaću, regionalnu i međunarodnu politiku i ekonomsko okruženje, ocenjuju mediji.

Više od 142 miliona glasača odlučuje o tome ko će biti šef najveće latinoameričke države, ali je veoma izvesno da će sadašnja predsednica Dilma Rusef i Marina Silva ići u drugi krug izbora, 26. oktobra.

Do nedavno se očekivalo da će Dilma Rusef bez mnogo problema osvojiti drugi mandat, sve dok se u kampanji nije pojavila Marina Silva.

Dilma Rusef i Marina Silva dobro se poznaju, bile su članice iste stranke i ministarke u istoj vladi, ali će sutra biti žestoke suparnice.

Ekonomista i sadašnja predsednica Dilma Rusef (66) i aktivistkinja za zaštitu životne sredine Marina Silva (56) nikada nisu bile prijateljice, a nakon ove predizborne kampanje teško da će to i postati, ocenjuju mediji.

Zajedno su bile u vladi bivšeg predsednika Lule da Silve, Rusefova kao ministarka energetike, a Silva kao ministarka za zaštitu životne sredine. Na sednicama vlade su se često sukobljavale, a nezadovoljstvo politikom vladajuće Radničke partije nagnalo je Silvu da 2008. napusti vladu, a godinu dana kasnije i stranku.

Po poslednjim anketama, Dilma Rusef bi mogla da u prvom krugu dobije oko 40 odsto, a Silva 27 odsto glasova. Na trećem mestu je socijaldemokrata Aesio Neves sa 18 odsto glasova.

Ako bi bilo drugog kruga izbora, Rusefova bi, po anketama, imala pet
do šest posto prednosti.

XS
SM
MD
LG