Dostupni linkovi

Lider distrikta Hongkonga odbija da podnese ostavku


Lider distrikta Hongkonga Leung Čun-jin rekao je da neće podneti ostavku, ali je ponudio razgovore između njegove vlade i prodemokratskih demonstranata, prenosi večeras britanski Bi-Bi-Si (BBC).

"Neću podneti ostavku jer moram da nastavim rad na izborima", poručio je Leung na konferenciji za novinare, dok su studentski lideri istakli da je "on izgubio svoj integritet" i da zato treba da podnese ostavku.

Vođe masovnih demonstracija pozdravile su predložene razgovore, ali i dalje insistiraju da Leung mora da podnese ostavku.

Demonstranti su gnevni zbog plana Kine da kontroliše imenovanje kandidata za izbore 2017. i navode da žele punu demokratiju i slobodne izbore. Proteste, koji su počeli u petak, organizovali su studenti.

Oni su opkolili dve vladine zgrade u Hongkongu, koji je poseban administrativni region Kine sa visokim stepenom autonomije, ali su upozoreni da ne pokušavaju da ih okupiraju.

Na konferenciji za novinare nedugo pre ponoći, kada ističe rok koji su Leungu demonstranti dali da podnese ostavku, on je rekao da će pokušaj onih koji protestuju da okupiraju zgrade izazvati "ozbiljne posledice".

On je dodao da će glavni sekretar za upravu Keri Lam što pre bude moguće započeti dijalog sa studentskim liderima.

"Večeras je "Federacija studenata Hongkonga objavila otvoreno pismo u kojem traži sastanak sa glavnim sekretarom, koji će predstavljati vladu Hongkonga, kako bi razgovarali o njihovom zahtevu - ustavnom razvoju Hongkonga", rekao je Leung novinarima.

Demonstranti su ostali na ulicama i kako ocenjuje BBC, čekaju ponude vlade kada sednu za pregovarački sto.

BBC dodaje da studenti žele da razgovori budu vođeni u javnosti.

XS
SM
MD
LG