Dostupni linkovi

Kina: Protesti u Hongkongu će dovesti do haosa


Kina je upozorila da bi u Hongkongu mogao nastati haos ako se prodemokratski protesti u toj poluautonomnoj kineskoj oblasti nastave.

Demonstranti su od lidera u Hongkongu tražili da danas podnesu ostavku i najavili da će u suprotnom pojačati svoj protest i okupirati nekoliko važnih vladinih zgrada.

U izvještaju na kineskoj državnoj televiziji sinoć je upućena poruka svim stanovnicima Hongkonga da treba da podrže vlasti u naporima da se ponovo uspostavi red.

Kineski državni listovi, glasila Komunističke partije Kine, u komentarima navode da "vladavina prava mora da se očuva kako bi se osigurao zdrav razvoj demokratije i politike u Hongkongu".

Ulični protesti protiv vlasti i nedavne odluke vlade Kine da ograniči izborne reforme za prve izbore lidera Hongkonga, počeli su u petak, a organizovali su ih studenti.

Kineske vlasti ranije su obećale da će u Hongkongu 2017. godine biti organizovani izbori, ali su kasnije saopštile da će prethodno biti neophodno da kineski Odbor za imenovanje odobri listu kandidata.

XS
SM
MD
LG