Dostupni linkovi

U Srbiji sutra štrajk upozorenja u školama


U Srbiji će u četvrtak početi štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama zbog najavljenog smanjenja plaća, a ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, sredinom oktobra potpuno će se obustaviti nastava, saopštili su u srijedu predstavnici sindikata obrazovanja.

Štrajk upozorenja podrazumijeva da ni u prijepodnevnoj niti u popodnevnoj smjeni neće biti održan prvi sat, najavili su predstavnici sindikata na press konferenciji.

Ne budu li zahtjevi ispunjeni, sredinom oktobra potpuno će se obustaviti rad i održat će se protest na trgu ispred Doma sindikata u Beogradu.

Predstavnici sindikalnih organizacija tvrde da je riječ o "građanskoj neposlušnosti" i da su se odlučili "za potez očajnika", što ilustriraju činjenicom da su se oko zahtjeva za plaće ujedinila četiri sindikata koja predstavljaju djelatnike u osnovnom isrednjem školstvu.

Kako je istaknuo predsjednik Sindikata radnika u prosvjeti Srbije Slobodan Brajković, zahtjev je da se plaće u obrazovanju ne smanjuju jer su, kako je ustvrdio, već najmanje u javnom sektoru, uprkos činjenici da 70 posto zaposlenika ima visoko obrazovanje.

XS
SM
MD
LG