Dostupni linkovi

Novinarke CIN-a dobitnice međunarodne nagrade


Novinarke Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Sadeta Fišić, Maida Salkanović i Jovana Kljajić dobitnice su prestižne Međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo koju dodjeljuju Centralno-evropska inicijativa (CEI) i Evropska medijska organizacija za jugoistočnu Evropu (SEEMO), saopćio je CIN.

Kako se navodi, priča o hraniteljskim porodicama nagrađena je u kategoriji mladih profesionalnih novinara.

"Tri mlade novinarke tretirale su osjetljivu i problematičnu temu, zloupotrebu djece u hraniteljskim obiteljima, hrabro i precizno, uloživši dosta truda u odlično istraživanje. Objavljivanje priče izazvalo je određene reakcije javnosti, a novinarkama su upućene i prijetnje. No one su nastavile raditi na ovoj temi", navodi se u zvaničnom saopštenju SEEMO-a.

CIN-ov tekst "Visoka cijena krova nad glavom" objavljen je u aprilu ove godine.

Novinarke je za isti tekst, koji je uticao i na kreiranje Zakona o hraniteljstvu u Federaciji BiH (FBiH), nagradio i USAID.

Kako je saopćeno, novinarke CIN-a istražile su nekoliko slučajeva zloupotreba djece u hraniteljskim obiteljima.

Otkriveni su slučajevi silovanja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Također, otkriveno je da zakonska neuređenost i nejasan raspored nadležnosti ne omogućavaju sistem kontrole položaja djece u hraniteljskim obiteljima.

Glavnu nagradu ove godine, u kategoriji profesionalnih novinara, dobila je Brankica Stanković, urednica emisije "Insajder" na srbijanskoj televiziji B92.

XS
SM
MD
LG