Dostupni linkovi

Transparency international BiH : institucije nisu pomogle poplavljenima


Više od 500 građana koji su se obratili Transparency Internationalu (TI) BiH, kao i terensko istraživanje u poplavljenim područjima, ukazuju na izostanak kordinacije institucija, politizaciju raspodjele pomoći i brojne zloupotrebe pri procjeni štete i dodjeli pomoći poplavljenom stanovništvu u BiH.

Glasnogovornica TIBiH Ivana Korajlić rekla je da su prijave građana, kao i terensko istraživanje, pokazali da su se institucije na gotovo svim nivoima pokazale nesposobnim da odgovore na potrebe građana.

Predstavljajući nalaze istraživanja na terenu u poplavljenim područjima o mehanizmima raspodjele pomoći, kao i iskustva i prijave građana koji su se obraćali TIBiH od juna do septembra 2014. godine, Korajlić je rekla da je TIBiH u spomenutom periodu primio više od 500 poziva građana iz različitih dijelova BiH koji su imali sumnje i žalili se na neregularnosti u procesu raspodjele pomoći.

-Ukazano je na nedostatak koordinacije među institucijama, koje su se međusobno optuživale za političke opstrukcije, kao i politizaciju cjelokupnog procesa raspodjele sredstava i pomoći za poplavaljena područja kroz međustranačke konflikte i korištenje pomoći za predizbornu kampanju, rekla je Korajlić.

XS
SM
MD
LG