Dostupni linkovi

Stoltenberg preuzeo dužnost glavnog tajnika NATO-a


Novi glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg preuzeo je dužnost koju je u proteklih više od pet godina obnašao Anders Fogh Rasmussen.

Norvežanin Stoltenberg je u srijedu ujutro ušao u svoj ured u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, a tokom dana predsjedavat će prvim sastankom Sjevernoatlantskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici zemalja članica te održati prvu konferenciju za novinare.

Stoltenberg na tom mjestu zamjenjuje bivšeg danskog premijera Rasmussena, kojemu je mandat istekao u utorak, nakon pet godina i dva mjeseca koliko je bio glavni tajnik NATO-a.

Jens Stoltenberg, 55-godišnji socijaldemokrat, u dva je navrata bio norveški premijer, od 2000. do 2001. te od 2005. do 2013. godine.

Sin je Thorvalda Stoltenberga, nekadašnjeg norveškog ministra obrane i vanjskih poslova, koji je 1993. godine imenovan za posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju i za supredsjedatelja Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju.

Prema norveškim medijima, Stoltenberga je za glavnog tajnika NATO-a predložila ga je njemačka kancelarka Angela Merkel, što je brzo podržao američki predsjednik Barack Obama, prenosi agencija Hina.


XS
SM
MD
LG