Dostupni linkovi

Protesti nastavljeni u Hongkongu, Kina obeležava 1. oktobar


Demonstranati koji od vlade Hongkonga traže demokratske reforme negodovali su danas zbog proslave 1. oktobra, dana kada je 1949. u Pekingu proglašena Narodna Republika Kina na čelu sa Mao Cedungom.

Demonstranti su odlučni da državni praznik iskoriste kako bi demonstrirali svoju snagu i da bi izvršili pritisak na Peking da ispuni njihove zahteve.

Veliki broj demonstranata i danas se okupio na ulicama Hongkonga, dok su zvaničnici te poluatonomne kineske oblasti, kao i predstavnici Pekinga, slavili 1. oktobar.

Pokret građanske neposlušnosti "Okupiraj" postavio je rok do danas za ispunjavanje svojih uslova.

Šef izvršne vlasti Hongkonga Leung Čun-jing održao je govor povodom proslave u kojem nije eksplicitno govorio o demokratskim protestima, već se založio za veću saradnju sa Kinom.

"Razvoj Hongkonga i kontinenta su tesno povezani... razumljivo je da različite osobe imaju različite percepcije željenih reformi", rekao je Leung, koga demonstranti kritikuju upravo zbog tesne saradnje s Pekingom.

Masovni protesti i danas protiču mirno. Organizatori danas očekuju još veći broj ljudi na ulicama zbog toga što je većina stanovnika Hongkonga ne radi zbog državnog praznika.

Demonstranti protestuju zbog nedavne odluke Vlade Kine da ograniči izborne reforme za prve izbore lidera Hongkonga.

Kineske vlasti ranije su obećale da će u Hongkongu 2017. godine biti organizovani izbori, ali su kasnije saopštile da će prethodno biti neophodno da kineski Odbor za imenovanje odobri listu kandidata.

Policija je ranije saopštila da je od petka, kada su počele demonstracije, uhapšeno oko 80 ljudi, od kojih je troje pušteno na slobodu.

XS
SM
MD
LG