Dostupni linkovi

Sud BiH: Sjednica Apelacionog vijeća u predmetu Veselko Raguž i drugi


Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas je zakazano održavanje javne sjednice u slučaju Veselka i Ive Raguža, te Željka Jukića, koji su prvostepenom presudom oslobođeni optužbe da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1993. godine u Stocu i Čapljini.

Sud nije našao dokazanim van razumne sumnje, da su optuženi Veselko i Ivo Raguž za vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a od početka jula do kraja avgusta 1993. postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građana tokom rata.

Optužnica je teretila Veselka Raguža da je naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u protivpravnom odvođenju i zatvaranju bošnjačkih civila, preseljenju bošnjačkih žena i djece, te naređivao, pomogao ili neposredno učestvovao u fizičkom zlostavljanju, nečovječnom postupanju i mučenju zatvorenih civila.

Nije sprječavao niti kažnjavao takve radnje počinjene od pripadnika njegove jedinice ili drugih pripadnika HVO-a nad kojima je imao kontrolu.

Optuženog Ivu Raguža optužnica je teretila da je učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila. Optuženi Željko Jukić oslobođen je optužbi da je izvršio ubistvo jedne osobe, te da je nečovječnim djelima nanio fizičku i psihičku bol jednoj osobi, čime bi počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Sud je u odnosu na optuženog Željka Jukića donio rješenje o produženju kazne zatvora. Prema ovom rješenju, kazna zatvora može trajati najduže devet mjeseci, odnosno do 15. oktobra 2014. godine ili do nove odluke Suda.

Vrijeme koje je optuženi proveo u zatvoru od 2. novembra 2011. godine uračunat će se u izrečenu kaznu.

XS
SM
MD
LG