Dostupni linkovi

Kameron: Izlazak iz EU mi ne bi slomio srce


Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da mu "srce neće biti slomljeno" ako Britanija napusti EU, ali da on preferira ostanak Londona u reformisanoj EU nakon novog sporazuma sa Briselom.

Kameron, koji je obećao da će tražiti bolje uslove britanskkog članstva u EU, nudeći građanima referendum o izlasku ili ostanku u bloku do 2017. godine, je pod pritiskom Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), kao i nekih poslanika njegove stranke da pooštri retoriku pream Evropi.

"Ujedinjeno Kraljevstvo i pitanje Škotske je bilo pitanje slomljenog srca, a ovo je stvar pragmatizma: Šta je bolje za Ujedinjeno Kraljevstvo i kako da dobijemo bolje uslove za Britaniju? Što se toga tiče, moje emocije su veoma jake", rekao je Kameron.

Poredeći svoju raniju izjavu da će mu srce biti slomljeno ako Škotska napusti Veliku Britaniju i odnose sa EU, on je rekao da gaji hiljadu puta više osjećanja za Ujedinjeno Kraljevstvo nego EU.

On je napomenuo da odnosi EU sa Britanijom nisu odgovarajući i da se on ne bi zalagao za ostanak u EU da to nije u nacionalnom interesu zemlje.

"Najbolja opcija za Britaniju je da reformiše svoje veze sa EU i ostane članica", rekao je on.

XS
SM
MD
LG