Dostupni linkovi

Ademi tužio Hrvatsku i traži milijun kuna odštete zbog haškog pritvora


General Rahim Ademi tužio je Republiku Hrvatsku zbog toga što je zbog slučaja Medački džep nepotrebno proveo sedam mjeseci u haškom pritvoru i traži odštetu od milijun kuna.

Ademi je tužbu Općinskom sudu u Splitu podnio prije gotovo dvije godine, a do sada nije zakazano niti jedno ročište, potvrdila je njegova odvjetnica Jadranka Sloković. Dodala je kako je Ademi boravio u pritvoru jer je država u Hag selektivno slala dokumente

'U Hag su poslani samo dokumenti iz kojih se moglo zaključiti nešto o Ademijevoj odgovornosti, odnosno da je izdavao zapovjedi, ali ne i oni koji su mu išli u prilog', kazala je Sloković Hini, dodajući da su se prema Ademiju i neki visoki časnici Hrvatske vojske odnosili nepravedno, unatoč njegovim zaslugama u Domovinskom ratu.

Podsjetila je i da je mnoge dokumente tijekom postupka prikupila obrana, dok država, primjerice, nikada nije dostavila ključne dokumente poput ratnog dnevnika 9. gardijske brigade. 'Iz svega se može zaključiti da je Ademi trebao biti žrtvovan kako bi se zaštitili drugi zapovjednici', dodala je.

Ademi je u Hag otišao dobrovoljno u srpnju 2001. godine, a pušten je na slobodu u veljači 2002.

Tribunal je potom prepustio Hrvatskoj. Tužiteljstvo je Ademija i Mirka Norca teretilo po zapovjednoj odgovornosti, ali je Ademi oslobođen jer se pokazalo da je na terenu bio još jedan zapovjednik, admiral Davorin Domazet Lošo koji je bio izaslanik načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka i koji je izdavao zapovijedi Norcu.

Norac je osuđen na sedam godina zatvora.

XS
SM
MD
LG