Dostupni linkovi

Kirbi zadovoljan zbog mirnog Prajda


Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je danas da je zadovoljan jer je Parada ponosa održana mirno i pohvalio policiju zbog profesionalnog postupanja.

"Za mene je najvažnije da se Parada ponosa održala mirno u atmosferi koja je to omogućila i nadam se da će se tako i nastaviti. Zadovoljan sam jer je Prajd održan, ne samo zato što je to pitanje LGBT prava, nego i ljudskih prava uopšte, koja moraju biti poštovana u svakoj demokratskoj državi", rekao je Kirbi novinarima u Palati Srbija.

Ambasador je istakao da se sve odvijalo u atmosferi koja je, po njegovom mišljenju, u Srbiji svaki dan sve bolja.

"Želeo bih da pohvalim policiju, koja je bila na profesionalnom nivou, i upravo zato SAD i pomažu srpsku policiju različitim projektima. Želimo da policija napreduje", rekao je Kirbi.

Izrazio je zadovoljstvo i zato što je Parada održana u atmosferi u kojoj su i oni koji su se protivili rekli šta imaju u subotu uveče i održali šetnju kasnije u nedelju, a i oni koji podržavaju LGBT prava takođe su mogli da održe skup u miru i šetaju.

Naveo je i da mnogi građani SAD, povodom ubistva mladića koga je ubio policajac u u Fergusonu, Misuri, nisu bili zadovoljni reakcijom policije.

"Ali, takve stvari se događaju, i mi u SAD imamo priliku da poboljšamo rad naše policije", rekao je Kirbi.

XS
SM
MD
LG