Dostupni linkovi

HRV osudio pritiske na slobode u Turskoj


Organizacija Hjumans rajts voč (Human Rights Watch) osudila je danas "zabrinjavajuć pad" sloboda u Turskoj koji predstavlja pretnju pre svega za nezavisnost pravosuđa i slobodu medija u toj zemlji.

Turska je poslednjih meseci pod vlašću predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izložena "zabrinjavajućim" pritiscima koji ugrožavaju poštovanje sloboda, saopštio je HRV.

Ta organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Njujorku optužila je u izveštaju tursku vladu da iskazuje "rastuću netolerantnost prema političkim protivnicima, javnim protestima i kritici u medijima".

Protiv najmanje 5.500 ljudi pokrenut je sudski proces zbog učešća u demonstracijama i izražavanja neslaganja s vladom, a samo jedan
policajac nedavno je osuđen zbog smrti jednog demonstranta.

"Turska ima slabe šanse da se približi EU, ako njeni zvaničnici ne preduzmu mere da preokrenu praksu represije nad slobodama i ne ojačaju vladavinu prava", rekla je predstavnica Hjumans rajt voča u Turskoj Ema Sinkler-Veb.

HRV je kritikovao i pritisak vlasti na medije, upozoravajući da je "prostor za nezavisno, kritično i nepristrasno novinarstvo značajno smanjen".

XS
SM
MD
LG