Dostupni linkovi

Olandova stranka bez većine u Senatu


Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima izbora za francuski Senat, vladajuća Socijalistička partija čiji je lider francuski predsednik Fransoa Oland, izgubila je većinu u gornjem domu parlamenta, a opozicija desnog centra imaće najmanje 12 senatorskih mesta više od levičara sa socijalistima na čelu, javile su agencije.

Prema sinoćnjim podacima, raspodeljeno je 175 od 179 mandata za koje se glasalo, i od njih je 114 mesta pripalo kandidatima desnog centra, uključujući glavnu opozicionu konzervativnu Uniju za narodni pokret (UMP) bivšeg predsednika Nikole Sarkozija, kao i Uniju demokrata i nezavisnih (UDI) i druge desne stranke.

Socijalisti, "zeleni" i njihovi saveznici na levici imaju 59 mandata, a ranije je javljeno da je krajnje desni Nacionalni front (NF) Marin Le Pen osvojio dva mandata.

NF nijednom u istoriji Pete republike nije imao predstavnike u gornjem domu parlamenta.

Na taj način Socijalistička partija izgubila je tesnu većinu od šest senatorskih mesta, koju je osvojila na prethodnim izborima na jesen 2011. godine, kada su prvi put u svojoj istoriji uspeli da formiraju većinu u Senatu, i s naknadnim pobedama na predsedničkim i parlamentarnim izborima prvi put u istoriji Francuske u svojim rukama imali potpunu političku vlast.

Komentarišući rezultate Le Penova je je osvajanje mesta u Senatu nazvala "istorijskom pobedom", prenela je Agencija Frans pres, nazivajući rezultate novim udarcem za francuskog predsednika i lidera socijalista Fransoa Olanda.

Oba senatorska mesta NF je osvojio na jugu Francuske gde je ta stranka osvojila stabilne pozicije na prolećnim lokalnim izborima.


XS
SM
MD
LG