Dostupni linkovi

Vanredni sastanak španske vlade zbog referenduma


U Španiji će u ponedeljak biti održan vanredni sastanak vlade koja će Ustavnom sudu uputiti zahtev da se zabrani održavanje referenduma 9. novembra o nezavisnosti Katalonije od Španije.

"Ovaj referendum neće biti održan jer je on neustavan", rekla je juče potpredsednica španske vlade Soraja Saenz, dodajući da "svi Španci" treba da odluče o sudbini Španije.

Ako Ustavni sud oceni da je održavanje referenduma neustavno, jedino
što šef vlade Katalonije Artur Mas može da uradi jeste da traži raspisivanje vanrednih izbora, navodi agnecija Frans pres.

Ankete pokazuju da većina Katalonaca podržava referendum, ali da su podeljeni po pitanju nezavisnosti. Podrška nezavisnosti opada kad se
postavi pitanje da li žele nezavisnu Kataloniju izvan EU.

Katalonija, čiji je najveći grad Barselona, jedan je od najbogatijih i najindustrijalizovanijih španskih regiona, ali i najzaduženijih.

Do nedavno, nezavisnost od Španije nije podržavalo mnogo Katalonaca, ali je ekonomska kriza u zemlji dovela do veće podrške odvajanju. Nezadovoljstvo delimično potiče i od toga što se deo poreza prikupljenog u Kataloniji koristi za finansiranje siromašnijih regiona.

Poslanici u katalonskom parlamentu su 19. septembra sa 106 glasova "za" i 28 "protiv" glasali za zakon koji omogućava referendum, odnosno kako je to u Kataloniji nazvano, "narodne konsultacije".

Dodatni podsticaj za referendum u Kataloniji bilo je izjašnjavanje o nezavisnosti Škotske koje je završeno odlukom većine glasača o ostanku u Velikoj Britaniji.

XS
SM
MD
LG