Dostupni linkovi

Netanijahu: Osporiću u UN sve laži usmerene na Izrael


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je sinoć da će u današnjem obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku "osporiti sve
laži usmerene na Izrael" misleći tu na optužbe Palestinaca koje se
odnose na navodne ratne zločine Izraela tokom 50-dnevnog rata u Gazi
ovog leta.

Ova Netanijahuova izjava usledila je posle obraćanja palestinskog lidera Mahmuda Abasa koji je u petak za govornicom Ujedinjenih nacija rekao da je tokom poslednjeg rata Izrael "počinio seriju apsolutnih ratnih zlocina pred očima celog sveta".

"U ovoj godini", naglasio je u petak Abas, "koja je od Ujedinjenih nacija proglašena Godinom solidarnosti sa palestinskim narodom, Izrael je odlucio da tu godinu načini godinom genocida počinjenog nad palestinskim narodom".

U Izraelu, gde su sećanja na nacistički Holokaust iz Drugog svetskog rata još uvek veoma snažna i prisutna, podseća agencija Asošiejted pres (AP), sama upotreba reči "genocid" ima posebnu jačinu kako za premijera tako i za čitavu naciju.

Ljutiti Netanijahu je na polasku obećao adekvatan odgovor kada se on sutra bude obraćao Generalnoj skupštini.

"U mom obraćanju Generalnoj skupštini osporiću sve laži usmerene na nas i reći ću svu istinu o našoj zemlji i herojskim vojnicima Izraelskih odbrambenih snaga, najmoralnijoj armiji sveta", naglasio je Netanijahu.

Rat koji su Izrael i Palestinci vodili u Gazi tokom pedeset dana i koji se završio 26. avgusta oslabio je palestinskog lidera Mahmuda Abasa a ojacao rivalski pokret Hamas koji se u SAD smatra terorističkom organizacijom.

Bilans rata je bio više od 2.100 mrtvih na palestinskoj strani, mahom civila, i 66 mrtvih izrarelskih vojnika kao i šest civila.

Mahmud Abas je sada pod pritiskom da iznađe novu političku platformu, posle neuspeha u ostvarenju nezavisne palestinske države tokom pregovora koje je pod patronatom SAD vodio sa Izraelom.

Njegove izjave od petka, međutim, kao da ga sve više odvajaju i od umerenih Izraelaca a ne samo od premijera Netanijahua i njegove desničarske vlade.

XS
SM
MD
LG