Dostupni linkovi

Protest sindikata novinara zbog zabrane emitovanja Utiska


Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) protestovali su u subotu zbog, kako su naveli, zabrane emitovanja "Utiska nedelje" i pridružili su se pozivu kolegama da se u nedelju u 21 sat okupe ispred Televizije B92 u znak podrške autorki emisije Olji Bećković.

PROUNS i SINOS ukazuju da je ovo poslednji u nizu poteza kojom vlast demonstrira nameru da sve medije u Srbiji stavi pod svoju kontrolu. "Pre ove, ukinute su i neke vrlo gledane i slušane emisije", naveli su ti sindikati u saopštenju.

Dodaje se da je drakonskom novčanom kaznom kažnjen list koji je poznat po kritičkom stavu, a zatvorena je i štamparija u kojoj je štampan magazin čiji sadržaj odstupa od ubičajenih novinarskih standarda.

"Najteže posledice na srpsko novinarstvo ostaviće nedavno usvojen set medijskih zakona kojim se, suprotno Ustavu Srbije, praksi u zemljama Evrope i interesima javnosti, lokalnoj samoupravi zabranjuje osnivanje medija", piše u saopštenju.

PROUNS i SINOS podneli su Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu Ustavnosti Zakona o javnom informisanju i medijima i apelovali da nadležni hitno razmotre Inicijativu kako bi sprečili da više od 80 medija u Srbji bude ugašeno, a javnost ostane uskraćena za informacije od javnog značaja.

Ti sindikati su pozvali kolege na solidarnost koja je, kako su ocenili, u strahu od otkaza, ali i zbog trke za privilegijama potpuno izostala.

"Štiteći danas kolege u ovim medijskim kućama, štitimo profesiju", poručila su ta dva sindikata.

XS
SM
MD
LG