Dostupni linkovi

Somalija: Žena kamenovana do smrti


Militanti iz somalijske organizacije Al šebab kamenovali su ženu do smrti u gradu Baraveu, nakon što ju je njihov sud proglasio krivom za preljubu, izjavili su u subotu očevici. Al šebab, koja je povezana sa Al kaidom, pokrenula je oružani sukob radi uspostavljanja striktnog tumačenja islamskog šerijata.

Pripadnici mirovnih snaga Afričke Unije i somalijske Vlade istjerali su militante iz brojnih dijelova na istoku ove države ali Al šebab provodi svoju vlastu oblastima u kojima je još pod kontrolom.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se kako bi posmatralo ubistvo Safije Ahmed Džimale na otvorenom polju. Nesrećna žena pokopana je u zemlju do ramena, nakon čega su je kamenicama gađali maskirani pripadnici Al šebaba i lokalni muškarci.

Osoba, koja je sebe identifikovala kao sudiju Al šebaba, rekao je da je ona priznala da ima tri supruga. On je izjavio da njih trojica nisu znala da su oženjeni istom ženom i svjedočili su protiv nje.

Prema islamu u brojnim muslimanskim zemljama, žena može da ima samo jednog supruga, ali je muškarcima dozvoljeno da imaju do četiri žene.

XS
SM
MD
LG