Dostupni linkovi

Kanada: Zvanično zaključen Sporazum o slobodnoj trgovini


Kanadski i evropski lideri i zvanično zaključili Sporazum o slobodnoj trgovini. Tekst sporazuma, koji je sinoć zaključen, objavljen je i sada slijedi dug proces ratifikacije. Postoji zabrinutost da sporazum neće lako biti usvojen u parlamentima određenih članica EU.

Njemačka je kritikovala arbitražni mehanizam za koji smatra da treba da bude isključen iz Sporazuma sa Kanadom i eventualnim sličnim dogovorom sa SAD.

Berlin se protivi članu "dogovor investitor-država" kojim se omogućava privatnim investitorima da tuže državu, ukoliko osjete da nacionalni zakoni ugrožavaju njihove investicije.

Rumunija i Bugarska, takođe mogu da pokušaju da blokiraju dogovor, jer je neophodno da njihovi građani imaju vize za odlazak u Kanadu. Otava je uvela vizni režim ovim zemljama radi zaustavljanja talasa zahtjeva za izbjegličkim statusom, koji uglavnom podnose Romi.

Međutim, evropski komesar za trgovinu Karel de Guht upozorio se ne mogu viršiti promjene dogovora, osim ako se ne želi odustati od akta.

"Ukoliko bi ponovo otvorili pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini, dogovor bi bio mrtvo slovo na papiru", istakao je De Guht njemačkom dnevniku "Frankfurter algemajne cajtung".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Otavi na kojoj su bili predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej i kanadski premijer Stiven Harper, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da sporazum "u potpunosti podržavaju sve zemlje članice EU, uključujući i Njemačku".

Kanada je u saopštenju najavila da će, što je prije moguće ukinuti vizni režim za Bugarsku i Rumuniju.

Sporazum će naredne godine biti potpisan, a na snagu će stupiti 2016. godine.

XS
SM
MD
LG