Dostupni linkovi

Bugojno: Završen 21. Susret pozorišta / kazališta lutaka BiH


Dodjelom nagrada najuspješnijim učesnicima u petak uveče je u Bugojnu završen 21. Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH. Stručni žiri Susreta (Maja Lučić, Mario Ćulum i Strajo Krsmanović) najboljom predstavom u cijelini proglasio je predstavu "Knjiga o džungli" Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Nagrada za najboljeg glumca dodijeljena je Đorđu Jankoviću za animaciju lutaka Tabaki i Lešinar Čil, u predstavi "Knjiga o džungli", Dječijeg pozorišta RS-a.

Naboljom glumicom proglašena je Sonja Goronja za uloge Vidarice, Vile i Naroda u predstavi "Odkamena priča" u izvedbi Studija lutkarstva Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra. Nagradu za najbolji tekst bh. autora Žiri je dodijelio Ljubici Ostojić za predstavu "Odkamena priča".

Nagrada za najbolju režiju pripala je Dubravki Zrnčić-Kulenović za predstavu "Odkamena priča" Studija lutkarstva Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra.

Najbolje kreacije lutaka bile su u predstavi "Ledeno srce" Pozorišta lutaka Mostar, čiji autori su Petar Čekurov, Dimitar Dimitrov, Milen Avramov, Anelia Sadovska i Ganka Kirilova.

Za najbolju scenografiju proglašena su scenografska rješenja u predstavi "Ledeno srce" autora Rumena Benkovskog, Janislava Bukovskog i Diane Todorove.

Najbolja originalna muzika je u predstavi "Knjiga o džungli" Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević.

Nagrada za najbolju koreografiju dodijeljena je Đuli Kerepešu za koreogafiju u predstavi "Knjiga o džungli".

Specijalna priznanja dodijeljena su Ivoru Martiniću za dramatizaciju romana "Knjiga o džungli", Mariju Drmaču za animaciju lutke "Mali muk" u istoimenoj predstavi Pozorišta mladih Sarajevo i Božani Bijelić za ulogu Bagire u predstavi "Knjiga o džungli".

Dječiji žiri 21. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH za najbolju predstavu proglasio je "Ledeno srce" Pozorišta lutaka iz Mostara.

XS
SM
MD
LG