Dostupni linkovi

Evropska komisija pozvala BiH da se vrati na put evropskih intergracija


Predstavnici Evropske komisije sastali su se s predstavnicima Bosne i Hercegovine (BiH) 25. i 26. septembra 2014. godine u Sarajevu, na zasjedanju 7. Privremenog odbora, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ovaj odbor, sastavljen od visokih dužnosnika s obje strane, sastaje se jednom godišnje kako bi razmotrio sveukupne odnose između EU-a i BiH. Naziva se "Privremenim odborom" imajući u vidu da Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju još uvijek nije stupio na snagu.

Bh. delegacija izvijestila je o obavljenom poslu u procesu približavanja tokom proteklih 15 mjeseci. Ukazujući na ograničeni napredak koji je postignut, delegacija EU pozvala je domaće vlasti da prevladaju ukupni zastoj u procesu evropskih integracija.

Posebno je naglašena potreba hitnog uspostavljanja učinkovitog koordinacijskog mehanizma između vlasti u BiH po pitanjima vezanim za EU, i to ne samo u cilju uspješne i učinkovite interakcije s EU, već i provedbe naredne faze osiguranja sredstava EU-a za BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Delegacija Evropske unije također je naglasila važnost Sporazuma za rast i zapošljavanje, koji se na temelju obuhvatnih konsultacija u BiH tokom 2014. godine, bavi ozbiljnim strukturnim ekonomskim problemima u zemlji.

Delegacija EU je izrazila očekivanje da će se nakon oktobarskih izbora predložene reforme hitno pokrenuti na relevantnim razinama vlasti u BiH, stoji u saopćenju.

XS
SM
MD
LG