Dostupni linkovi

EK daje 11 milijardi eura za reforme kandidatima za EU


Evropska komisija je predstavila detalje podrške EU reformskim naporima u zemljama Zapadnog Balkana i Turske u narednih sedam godina.

Ova sredstva, kako je dogovoreno u EU prošle godine, iznose 11 milijardi eura i biće dostupna kroz novi Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Današnja najava daje indikativne podjele sredstava među zemljama i definira prioritetne politike koje će se finansirati. Vlasti zemalja koja su u pitanju su bile uključene u identificiranje ključnih područja koja će imati najviše koristi od pomoći.

Konsultirani su Evropski parlament i zemlje članice EU, kao i organizacije civilnog društva, međunarodne organizacija i financijske institucije.

"Ova obnovljena pomoć je izuzetno dobra vijest za region proširenja. Ona će pomoći zemljama koje imaju evropsku perspektivu za implementaciju reformi koje će direktno utjecati na građane, pomoći im da napreduju na svom putu ka Evropskoj uniji i izgraditi mostove suradnje sa susjedima", izjavio je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Financijska pomoć će ciljati strateške prioritete za zemlje koje žele da se pridruže Evropskoj uniji, kao i jačanje regionalne i teritorijalne suradnje i investicija. Ključna područja uključuju upravu i reformu javne uprave, vladavinu prava i temeljna prava, kao i podršku ekonomskog rasta te konkurentnost.

XS
SM
MD
LG